Grøn overnatning

Hvad enten man vil bo på hotel, i feriehus, på vandrer- hjem, campingpladser eller på en teltplads midt i naturen, kan man i Danmark gøre det miljørigtigt. Danmark har et rigt udbud af gode overnatningsmuligheder, og mange af dem er grønne.

Den Grønne Nøgle

Komfort og miljø er ikke adskilte størrelser i Danmark. Mere end 100 hoteller, feriecentre og vandrerhjem kan skilte med miljøcertifikatet „Den Grønne Nøgle“, som er et bevis på, at stedet opfylder 55 strenge kriterier med hensyn til bl. a. vandforbrug, rengøring, affaldssortering og elforbrug. På morgenbuffeten vil der være økologiske produkter, så man både kan bo og spise med en god grøn samvittighed. Også hotelkæderne „Best Western“ og „Scandic“ arbejder med grønne koncepter.

En af de grønne nøgler sidder i Sankt Helene Centret i Nordsjælland. Det er et moderne ”bosted”, indrettet med centrum i en gammel, renoveret gård. Til centret hører 12 ha grønne marker og enge med dyrehold, og det hele drives økologisk, ligesom man kan spise økologisk i restauranten. Man kan overnatte i hytter, på vandrerhjem eller på teltpladsen, og der er mange aktivitetstilbud med udgangspunkt i stedets naturskole. En oase for grønne børnefamilier.

Også Lalandia ved Rødby, verdens største vandland og feriecenter, har „Den Grønne Nøgle“.

Miljømærkede feriehuse

Møn, Odsherred og Slagelse turistbureauer tilbyder feriehuse, der opfylder en række miljøkrav m.h.t. affaldssortering og besparelser på el, vand og varme. Den Grønne Nøgle er ved at udvikle en national mærkning af miljørigtige feriehuse.

Grøn camping

På Danmarks mere end 500 campingpladser kan man leve så grønt som det nu passer én. En mærkning af særligt grønne pladser er på vej, og ved Vestkysten ligger en campingplads, som praktiserer mange ideer om økologi og bæredygtighed. Det er Nymindegab Camping med solvarmeanlæg og et stort udbud af økologiske varer i butikken. Den Grønne Nøgle er ved at udvikle en national mærkning af miljørigtige campingpladser.

Teltpladser i naturen

Hvis man vil helt tæt på naturen, findes der 700 teltpladser til vandrere, cyklister og sejlende. Pladserne har normalt ikke andre faciliteter end vand, toilet og bålplads.

Bondegårdsferie

Flere af disse teltpladser er hos landmænd. Hvis man gerne vil opleve livet på landet på nært hold, men helst vil have en seng at sove i, så findes der gårde overalt i landet, der tilbyder bondegårdsferie. Landsforeningen for Landboturisme udgiver kataloger over et meget stort antal gårde. Der er også mange regionale kataloger. Spørg hos de regionale og lokale turistbureauer.