Københavns havn

Københavns Havn strækker sig i dag fra Svanemøllebugten i nord til Sjællandsbroen i syd (se kort)

Københavns havn

Københavns Havn (Kilde: Google Maps)

Den danske hovedstads placering, ved Øresund, betyder at havnen altid har været en vigtig del af byens infrastruktur. Den sikrer forsyninger af varer til og fra byens industri og forbrugere. Mange turister kommer også ind til København via havnen, fra krydstogter. Krydstogtskibene lægger til, enten ved en Kajplads i Frihavnen eller ved Langelinje. Over 500.000 krydstogtspassagerer kommer sejlende til København om året. Havnen er et naturligt udgangspunkt for krydstogter til bl.a. Baltikum, Skt. Petersborg, Helsingfors, Tallinn og Stockholm.

København er en eftertragtet destination for skibene på grund af gode internationale forbindelser, via lufthavn og motorveje. Copenhagen Malmø Port (CMP) er operatør for krydstogtsskibene. CMP samarbejder med rederier, myndigheder og turistorganisationer om at udvikle faciliteter og service til passagerne og stadig større krydstogtsskibe.

Hundredvis af yachter og lystbåde lægger også til kaj i København hvert år. Byens beboere og turister bruger hyppigt havnens rekreative områder. Københavns Havn kan anløbes døgnet rundt.

Det første offentlige havnebad åbnede på Islands Brygge i 2002. Åbningen blev muliggjort på grund af flere års flittig indsats med at forbedre vandkvaliteten i Københavns Havn. Fra den tid er der blevet tilføjet flere havnebade, i takt med at de rekreative arealer omkring havnen har fået et løft. Der er to andre havnebade placeret ved Islands Brygge, ved Fisketorvet og ved Sluseholmen.

Havnebade ved København

Havnebade ved København (Kilde: By og Havn)

På arealerne ud mod havnen blev der i 1984 anlagt en havnepark af beboerne på Islands Brygge. Havneparken er et tidligere industriområde, og rummer levn fra dens industrielle historie, såsom en gammel togvogn.

Kastellet er verdens ældste kaserne, som oprindeligt blev kaldt Citadellet Frederikshavn efter Frederik III. Det nuværende anlæg blev påbegyndt i 1664. Efter mange års forsømmelse blev anlægget bragt tilbage til sin oprindelige form i 1990’erne, med støtte fra A.P. Møller fond, forsvaret og Københavns Kommune.

På Nordhavnen kan du snuse rundt på den nye Fiskerihavn, der blev bygget som erstatning til fiskere, som tidligere lå i Skudehavnen. Mod vest ligger Kalkbrænderihavnen, der byder på rekreative arealer, bl.a. Paustians Møbelhus, der er formet som atrium, omgivet af betonsøjler, der deler sig opad som træer i en bøgeskov.

Nordhavnen

Nordhavnen (Kilde: Google Maps)